Firma EcoBean z Warszawy – spin-off powołany przy Politechnice Warszawskiej chce produkować ekologiczny brykiet do palenia w kominku i grillu z fusów z kawy. Firma chce na ekologiczne paliwo przetwarzać 20 tysięcy ton fusów rocznie, co pozwoliłoby zredukować emisję dwutlenku węgla na poziomie 9 tysięcy ton rocznie.

Trudno na chwilę obecną powiedzieć, czy pomysł warszawskiej firmy zostanie przekuty w sukces – zarówno od strony finansowej jak i ochrony środowiska. Z pewnością jednak ideę produkcji paliwa do kominków z fusów po kawie traktować jako coś więcej niż tylko ciekawostkę. A jak zapewniają pomysłodawcy powstały na bazie fusów brykiet jest nie tylko dużo bardziej ekologiczny niż węgiel drzewny, ale także bardziej kaloryczny niż brykiet drzewny.

Być może pomysł warszawskiej firmy wpłynie na całą branżę kominkową, która w ostatnim czasie wydaje się być w odwrocie głównie ze względu na to, że tradycyjnie używane w kominkach paliwo jest mało ekologiczne. Z tej to właśnie przyczyny od zeszłego roku w stolicy Małopolski wprowadzono zakaz palenia w kominkach paliwami stałymi. Czy nowe paliwo do kominków z fusów od kawy spowodują, że moda na kominki znów rozkwitnie w całej Polsce?

 

Źródło: naukawpolsce.pap.pl